Bezglutenowe (dyniowe) muffinki z otrąb
12:06
scroll down for English
Zobacz film :)
Pyszne i zdrowe muffinki w
kolejnej odsłonie :) W dwóch wersjach: z dynią i bez. Przepis z dynią jest w nawiasach :)
Można do nich użyć otrąb
jednego rodzaju, kupić gotową mieszankę, lub zrobić jak ja i samemu skomponować
swój miksturę.
Poziom
trudności: łatwe
Ilość sztuk: 8 (12)
Wartość kaloryczna: 120
kcal (88)
Składniki:
· 1 i ½ szklanki otrąb (230g) np:
· 1 i ½ szklanki otrąb (230g) np:
ü ½
owsianych (75g)
ü ½
orkiszowych (50g)*
ü ¼
gryczanych (55g)
ü ¼
płatków jaglanych (50g)
· garść (20g) jagód goji
· garść (35g) suszonej żurawiny
· 1 dojrzały banan pokrojony w kostkę
· 2-4 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu**
· 1 łyżka lnu mielonego + 3 łyżki wody LUB 1 jajko
· ½ szklanki czarnej herbaty
· 1 łyżeczka przyprawy do piernika
· (360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)***
· garść (20g) jagód goji
· garść (35g) suszonej żurawiny
· 1 dojrzały banan pokrojony w kostkę
· 2-4 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu**
· 1 łyżka lnu mielonego + 3 łyżki wody LUB 1 jajko
· ½ szklanki czarnej herbaty
· 1 łyżeczka przyprawy do piernika
· (360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)***
Przygotuj:
- miskę
- foremkę na muffinki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Do sporej miski wsypujemy otręby,
jagody goji, żurawinę, banana i len wymieszany z wodą. Dodajemy przyprawę do
piernika i mieszamy. Zalewamy herbatą i
mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy).
Pieczemy 30-35 minut,
sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają.
Smacznego!
* W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi.
**U mnie łyżka, nie wyszły
bardzo słodkie.
***Dodaj odrobinę więcej miodu
do wersji dyniowej.
Bran oat muffins
Ingerdients:
- 1 1/2 cup of bran oats
- 20g goji berries
- 35g dried crannberries
- 1 ripe banana (diced)
- 2-4 tbsp. of maple syrup
- 1 flax egg
- 1/2 cup of tea
- 1 tsp of mixed spice
- 360g pumpkin pulp.
Combine all the dry ingredients in a large bowl, add
the cubed banana, mixed spice, (flax) egg and tea. For the pumpkin version, add
the pulp and a little more sweetener, to taste.
Bake for 30-40 minutes checking every 10 minutes to see if they're not too browned.
Enjoy!
2 komentarze
Niestety orkisz to rodzaj pszenicy, więc muffinki nie są bezglutenowe...
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę. Ja ze swojej diety nie wykluczam glutenu, ale jak napisałam można użyć dowolnych otrąb, Podana przeze mnie kompozycja może być dowolnie modyfikowana.
Usuń