Domowe masło orzechowe o idealnej konsystencji
11:00
Domowe masło orzechowe to jednoskładnikowy smakołyk na słodko i na słono. Sekret idealnej konsystencji tkwi w zmieleniu jeszcze ciepłych, świeżo uprażonych orzeszków. W podobny sposób można zrobić pyszne "masło" np. z migdałów czy sezamu (tahini).
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut*
Ilość sztuk: 6
Wartość kaloryczna: 120
kcal
Prażymy orzeszki na patelni na średnim ogniu, stale podrzucając i sprawdzając czy się nie przypalają. Kiedy się ładnie przyrumienią i zaczną oddawać aromat - wrzucamy do blendera i mielimy jeszcze gorące. Dzięki temu z orzeszków będzie się wydobywał naturalny olej, nadając masie bardziej lejącą, jedwabistą konsystencję. Dodajemy odrobinę soli - do smaku.
*Jeśli Twój blender daje radę. Jeśli się przegrzewa jak mój, to trzeba rozłożyć na dwie tury robienie masła i trwać to może i do godziny.
0 komentarze