Zdrowe paluchy wiedźmy
06:32Nie będę oszukiwać. Nie rozpływają się w ustach i nie mają maślanego aromatu… Wzorowałam się na przepisie z moich wypieków, ale zamiast masła jest awokado, a zamiast cukru ksylitol. No i mąka ryżowa zamiast pszennej. Nie powalają na kolana, są za to zdrową alternatywą – warto ich spróbować, choć nie wszystkim przypadną do gustu.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość sztuk: 40
Wartość kaloryczna: 80 kcal
Składniki:
· 2 i 2/3 szklanki mąki ryżowej
· 2 średnie bardzo miękkie awokado
· 2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 1 łyżeczka soli
· (1 łyżka przyprawy do piernika)*
·
1 jajko
·
1-2 łyżki kakao
· 100 g migdałów (ze skórką lub blanszowanych – u mnie pół na pół)
· 100 g migdałów (ze skórką lub blanszowanych – u mnie pół na pół)
Przygotuj:
- miskę
- blaszkę do pieczenia
Nagrzewamy piekarnik do 150°C.
Do sporej miski wrzucamy miąższ
z awokado razem z pozostałymi składnikami i mieszamy do otrzymania jednolitej
masy. Do połowy masy dodajemy 1 łyżkę kakao, lub dwie do całości, jeśli chcemy
by wszystkie paluszki wyszły czarne.
Z gotowej masy rolujemy podłużne
paseczki a następnie forujemy je w palce. Układamy na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia robiąc paznokcie z migdałów, a nożykiem nacinamy zmarszczki.
Pieczemy 15 minut na środkowej
półce piekarnika.
Smacznego!
*Mój mąż twierdzi, że z aromatem piernikowym byłyby dużo lepsze. Może spróbujecie?
0 komentarze