Lekkie i zdrowe kokosanki // Light coconut macaroons
10:15
Lekkie kokosanki
scroll down for English
Pyszne nieskomplikowane
kokosanki są niskokalorycznym i całkiem zdrowym deserem. Dodaję ksylitol zamiast
cukru i w ten sposób zmniejszam ilość kalorii i dbam o zęby. Minimalna ilość
tłuszczu w postaci oleju kokosowego dba między innymi o nasze serce i
odporność.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30-40
minut
Ilość sztuk: 14
Wartość kaloryczna: 80 kcal
Składniki:
· 2 białka jajek
· szczypta soli
· 6 łyżek ksylitolu*
· 110 g wiórków kokosowych
· 1 łyżka oleju kokosowego**
- ubijaczkę lub mikser
- blaszkę do pieczenia
- papier do pieczenia
Najpierw nastawiamy piekarnik
na 170°C.
Wystarczy ubić pianę z ksylitolem,
dodać wiórki kokosowe i voilà!
A dokładniej, zaczynamy od
ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli, która pomoże nam uzyskać odpowiednią
konsystencję. Pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Kiedy uzyskamy błyszczącą
pianę, dodajemy olej kokosowy a następnie wiórki. Całość mieszamy.
Nakładamy na blaszkę,
formułując kuleczki lub dowolny inny kształt – u mnie podłużne łódeczki
wykonane za pomocą dwóch łyżek – przykładamy masę parokrotnie z jednej łyżki do drugiej - jak widać na tym zdjęciu.
Pieczemy ok.20 minut na
środkowej półce piekarnika. Najlepiej po 10 minutach sprawdzić stopień
przyrumienienia z wierzchu i na spodzie i przykryć folią aluminiową, jeśli to konieczne.
Najlepiej podważyć kokosanki łopatką od spodu i tak sprawdzić czy są gotowe.
Jeśli są już przyrumienione z obu stron, wyjmujemy!
Smacznego!
*Można zastąpić białym cukrem
(wtedy jednak kokosanki tracą swoje właściwości zdrowotne i mają więcej
kalorii).
**Lub innego tłuszczu
bezsmakowego (np. oleju rzepakowego) – ponownie kokosanki tracą w ten sposób
właściwości zdrowotne.
Light and healthy coconut macaroons
A perfect treat for all coconut lovers watching
their weight :)
Xylitol and coconut oil make this goodness a
healthy snack.
Difficulty level: easy
Preparation time: 30-40
minutes
Yield:
14
Caloric value: 80
kcal
Ingredients:
- 2 egg
whites
- pinch
of salt
- 6 tbsp.
xylitol*
- 110
g shredded coconut
- coconut
oil**
Prepare:
- whip
or a mixer
- baking
tray
- parchment
paper
Preheat the oven to 170°C/338°F.
Beat the egg whites with a pinch of salt until stiff, adding xylitol at
the end. When glossy, add coconut shreds and finally one tbsp. of coconut oil.
Voila!
Now place the mixture on the baking tray lined with parchment paper. You
can form small balls or another shape e.g. the one you see in the pictures – you need two spoons for that - take a look at this picture.
Enjoy!
* You can use regular
sugar. However, the dessert will have more calories and it will definitely not
be healthy.
** It can be substituted with another flavourless vegetable oil, but yet
again health benefits will be lost.
1 komentarze
lekkie, zdrowe, pyszne!
OdpowiedzUsuń