Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup
13:46
scroll down for English
Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie.
Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie.
Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach, postanowiłam to połączenie przekształcić w pyszną zupę. Sama śliwką z pomarańczą też się sprawdzi, choć gruszkowo-imbirowy mus nadaje ostrości.
Polecam!
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Wartość kaloryczna: 200 kcal
Składniki:
· 1 kg śliwek
· skórka otarta z połowy pomarańczy
· 750 ml bulionu warzywnego (500 + 250)
· 5 gruszek
· ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru
Przygotuj:
- blender
- dwa garnki
Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy
do garnka ze skórkami. Smażymy jak na powidła, choć nie będziemy ich tak mocno
odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, a 20
minut później lub innymi słowy kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy 250 ml bulionu.
Całość blendujemy.
W drugim garnku gotujemy gruszki
pokrojone w kostkę, również ze skórkami, ale bez gniazd nasiennych z 500 ml
bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe
gruszki potrwa to krócej, ok 10 minut i zupa będzie słodsza). Pod koniec gotowania
dodajemy odrobinę imbiru i całość miksujemy na gładką masę.
Nakładamy zupę na talerz w
proporcjach ¾ śliwek i ¼ gruszkowej.
Posypujemy grzankami np. z chleba żytniego - u mnie uprażone na 1
łyżce masła (którą dodaję po chwili, by kilka grzanek całego masła na raz nie
wchłonęło).
Każda z tych zup może też być
podawana oddzielnie, razem są jednak najpyszniejsze :)
Smacznego!
Sweet plum and pear soup
Sweet plum and pear soup
This is a two-colour soup, mixed on the plate :)
Difficulty level: easy
Preparation time: 30 minutes
Servings: 6
Caloric value: 200 kcal
Ingredients:
- 1 kg
ripe plums
- zest
of ½ an orange
- 750
ml of vegetable stock
- 5
pears
- ¼
tsp. of freshly grated ginger
Prepare:
- blender
- 2
pots
Serve with:
- croutons
Deseed the plums and throw into one pot. Cook until tender, but after
about 10 minutes add zest of half an orange. After another 20 minutes, or
sooner if very ripe, they should be ready. Pour 500 ml of the stock and blend
until smooth.
In a separate pot cook diced pears (throw out the core) in the remaining
250 ml of stock on low heat until tender, which will take about 10 minutes, or
a little more if not ripe. Add fresh ginger and blend.
Pour ¾ of plum soup and ¼ pear soup into a soup plate. Add croutons,
e.g. from rye bread.
You can eat the soups separately, they complement each other extremely
well, though.
Enjoy!
0 komentarze