Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem
09:31
Kolejna propozycja na zdrowe,
choć tym razem nie odchudzone, danie z makaronem.
Przepis podpatrzyłam w
programie Andrzeja Polana „Czy na pewno umiesz gotować?”.
Głównym bohaterem był w nim
sympatyczny student, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze
słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego
poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie wspominał, że w sosie
brakuje mu „nutki pomidora” i taką też miał puentę po skosztowaniu dania :) Ja
przy tym umierałam ze śmiechu, a przy okazji stwierdziłam, że ten program
Polana przypadł mi jednak do gustu.
Sporo w przepisie zmieniłam,
dodałam chorizo i fetę, a to co „robi” to danie to moim zdaniem połączenie
chrupkiego, lekko podgrzanego jabłka, liści brukselki i ostrości z chorizo i
papryczki chili.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15
minut
Ilość porcji: 2-3
Wartość kaloryczna: 550-750
Cena: ok 20-25 zł za całość
Składniki:
· 1 biała kiełbasa
· 100 g chorizo
· 10 brukselek
· pół twardego, kwaskowego jabłka
· 1 ostra papryczka
· 2-3 ząbki czosnku
· mała cebula
· 50 g sera feta lub zamiennika
· sól & pieprz
· odrobina Parmezanu do wykończenia
· 300 g makaronu krótkiego np. penne*, rigatoni, u nas castellane, programie jeszcze inny makaron był wykorzystany, choć nie pamiętam jaki
Przygotuj:
- garnek
- dużo wody i sporo soli
- sporą patelnię
W dużym garnku
wstawiamy wodę na makaron (3 litry), i obficie solimy. W tym czasie kroimy chorizo i kiełbasę białą na plasterki, a następnie te plasterki na ćwiartki. Brukselkę obieramy z listków, dla
ułatwienia odcinając ich końcówki. Połówkę jabłka kroimy na drobną kostkę.
Siekamy czosnek i papryczkę, a cebulę kroimy na dość dużą kostkę.
Do gotującej się wody
wrzucamy makaron i gotujemy al. dente (czyli z reguły ok. 2 minuty krócej niż
podano na opakowaniu) – najlepiej spróbować czy jest gotowy.
Na patelnię wrzucamy
pokrojone kiełbasy (nie musi być
rozgrzana – chcemy, żeby chorizo wytopiło sporo tłuszczu), a gdy już się dobrze
przysmażą, dorzucamy cebulę i
zmniejszamy ogień, tak by ją zeszklić. Dodajemy czosnek na kilkanaście sekund, kiedy cebula będzie gotowa, wraz z
listkami brukselki, jabłkiem i serem pokruszonym w palcach.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dwie, trzy minuty i gotowe
Odcedzamy gotowy makaron, nie przelewamy go wodą (!) i
mieszamy na patelni lub w garnku z sosem. Tak przygotowany makaron będzie pyszny!
Smacznego!
2 komentarze
Bardzo mi się podoba to połączenie, pycha !
OdpowiedzUsuńDwa razy w jednym tygodniu jedliśmy tak nam zasmakowało, także szczerze polecam! :)
Usuń