Frytki z batatów z kminem rzymskim
11:11
Popularne, choć jeszcze nie
powszechnie znane. Banalne i pyszne, świetne jako dodatek do dania, choć u nas
często jadane na kolację :)
Frytki z batatów powinny
pojawić się w każdym domowym menu.
Dodatek kminu rzymskiego nadaje tym słodkim warzywkom orientalny posmak, za którym bardzo przepadam.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30-40
minut
Ilość porcji: 2
Wartość kaloryczna: 400 kcal
Składniki:
· 2 duże bataty (ok. 700g)
· 2 łyżki oliwy
· ½ łyżeczki kminu rzymskiego
· sól i pieprz
Przygotuj:
- naczynie do
zapiekania/blaszkę
· sosem czosnkowym lub ketchupem
Bataty kroimy na dość spore
frytki – one i tak zmniejszą swoją objętość i polewamy oliwą oraz posypujemy
solą, pieprzem i, jeśli za nim przepadamy, mielonym kuminem.
Pieczemy w rozgrzanym do 200°C
piekarniku, ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy się za nadto nie przypiekają.
Smacznego!
3 komentarze
Zdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Wieści o takich prostych przepisach najchętniej wysyłam w świat :)
UsuńDobre na przekąskę do filmu
OdpowiedzUsuń