Inny smak pomarańćzy. Jak ją filetować?
11:30
Obrana i pokrojona w ten sposób pomarańcza smakuje zupełnie inaczej, jest duża bardziej wykwintna i wysublimowana. Mniam,....
Jest to też sposób na efektowne podanie pomarańczy, np. do deserów.
Potrzebny nam jest bardzo ostry nóż. Ja korzystam z ząbkowanego i sprawdza się idealnie. Najpierw musimy obciąć wierzch owocu, następnie obrkoić skórkę z pomarańczy wraz z białym albedo, czyli dość grubo. Po pozbyciu się wszystkich białych części, przykładamy nóż jak najbliżej błonki i nacinamy głęboko, aż do środka owocu. Następnie robimy to samo z drugiej strony i powstaje nam filceik :)
Obraną dokładnie pomarańczę możemy też pokroić na plasterki dowolnej grubośći, co daje miły dla oka efekt. Błonki jednak zostają w owocu, więc nie ma on już niesamowicie jedwabistej konsystencji.
Wam też bardziej smakuje tak obrana pomarańcza? :)
0 komentarze