Żytnio-ryżowe korzenne babeczki dyniowe
10:01
Zobacz jak zrobić babeczki na filmie :)
Muffinki są zbite, sycące, a
przy tym bardzo aromatyczne. Przyjemnie chrupią dzięki dodatkowi orzechów
w mojej mieszance bakalii.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość sztuk: 20
Wartość kaloryczna: 120 kcal
Składniki:
· 1 szklanka puree z dyni
· 2 jajka
· ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego lub nieco mniej miodu
· 150-200 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów)
· 170 g (1 szklanka) mąki żytniej razowej
· 170 g (1 szklanka) mąki ryżowej
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżeczka kardamonu
· tłuszcz do wysmarowania foremki
Przygotuj:
- miskę
- foremki na małe muffinki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Do sporej miski wsypujemy obie
mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy
jajka i puree i dokładnie łączymy. Dodajemy bakalie (u mnie orzechy
brazylijskie, jagody goji, rodzynki, skórka cytrusowa, daktyle).
Przekladamy ok 2 łyżek masy do
foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem.
Pieczemy 20-25 minut do
suchego patyczka, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają.
Smacznego!
2 komentarze
Bardzo ładne :) mogłabyś zdradzić z jakiego przepisu robisz rogale marcinskie o których wspominałaś w komentarzu na moim blogu ? :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Ciasto robię z przepisu z blogu moje wypieki. Robiłam różne i to moim zdaniem wychodzi najlepeij :) Nadzieniem też inspirowane tamtym, ale nieco zmienione - będzie dziś jeszcze na blogu :)
Usuń