Jak zrobić domowe mleko migdałowe
11:44
Domowe mleko migdałowe
Mleko roślinne
można zrobić z migdałów, nerkowców, prawie każdych orzechów, ale też wiórków
kokosowych :)
Lepsze od kupnego,
w końcu zupełnie naturalne, a do tego tańsze.
Świetnie odświeży
owsiankę i inne dania bazujące na mleku. Pyszne! A jakie proste!
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: kilka
minut (moczymy migdały kilka godzin)
Składniki:
· migdały w skórkach lub blanszowane
· woda
· migdały w skórkach lub blanszowane
· woda
Przygotuj:
- garnek lub dzbanek
- blender kielichowy
- gazę i sitko
· owsianki
· jako zamiennik tradycyjnego mleka do wszelkich potraw
Migdały musimy namoczyć na
kilka godzin, zalewając je wodą, tak by całkowicie przykryć ich powierzchnię.
Po tym czasie odsączamy je odmierzając trzykrotnie więcej świeżej
wody niż mamy migdałów. Ja zawsze używam szklanki do odmierzania.
Blendujemy migdały z wodą 1 minutę
na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo przelewamy gotowe mleko przez sitko
na którym ustawiamy gazę.
Gotowe!
0 komentarze