Gulasz czeski na ciemnym piwie
03:28
Zobacz jak łatwo robi się ten gulasz :)
Wciąż staram się ten przepis
udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand.
Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 2-2.5
h
Ilość porcji: 2-3
Wartość
kaloryczna: 500 kcal
Składniki:
· 500g wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa
· 1 spora cebula
· 3-4 ząbki czosnku
· 4 łyżeczki majeranku
· sól i pieprz
· 0,5 l wody
· 0,5 l ciemnego piwa
· 2 łyżeczki oliwy
Przygotuj:
- spory garnek/patelnia/rondel
· pyzami, kaszą lub ziemniakami
· sałatą ze śmietanką lub jogurtem
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i wrzucenia na
rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy. Zmniejszamy ogień do minimum i
podsmażamy cebulkę, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie siekamy lub
wyciskamy czosnek i kiedy cebulka
stanie się przezroczysta dodajemy czosnek na patelnię na kilkanaście sekund, po
czym całość zdejmujemy z ognia. Mięso
kroimy na centymetrowe kosteczki i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem
i resztą oliwy. Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną
patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy. Po obsmażeniu ze
wszystkich stron, dodajemy 1 szklankę wody i połowę piwa, zostawiamy gulasz na
małym ogniu i po około 30 minutach dodajemy resztę wody i piwa. Gotujemy do
miękkości, jeszcze ok 1,5-2 godzin.
Tu gulasz podany z sałatą rzymską ze
słodkim jogurtem. Mały jogurt mieszamy z 2 łyżkami ksylitolu, polewamy sałatę.
Smacznego!
0 komentarze