Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą
13:08
Kuchnia azjatycka jest jedną z
moich ulubionych, a przyprawy i dodatki, które stanowią jej bazę idealnie
pasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie
sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską
nutą :)
Podany przepis świetnie
sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły
lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten
sposób (prawie) całej zabawy ;)
Zobacz jak przygotować to danie na filmie :)
Poziom
trudności: średnie
Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji: 6-8
Wartość kaloryczna: 200 –
270 kcal
Składniki:
ü Na
pastę:
· sok z 1/3 limonki
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1 łyżka sosu rybnego
· 3-4 liście kafiru
· 3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej
· 4 łyżeczki kminu rzymskiego
· 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 2 ziarenka ziela angielskiego
· 4 łyżeczki kolendry
· 1 łyżeczka cynamonu
· 2 łyżeczki kurkumy
· 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
· 3 ostre papryczki ( u mnie taotao)
· 4 ząbki czosnku
· sok z 1/3 limonki
· 1 łyżka sosu sojowego
· 1 łyżka sosu rybnego
· 3-4 liście kafiru
· 3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej
· 4 łyżeczki kminu rzymskiego
· 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
· 2 ziarenka ziela angielskiego
· 4 łyżeczki kolendry
· 1 łyżeczka cynamonu
· 2 łyżeczki kurkumy
· 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
· 3 ostre papryczki ( u mnie taotao)
· 4 ząbki czosnku
ü Warzywa
i dodatki:
·
puszka krojonych
pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd
nasiennych)
·
1,5 szklanki
bulionu warzywnego lub wody
·
400 ml (puszka)
mleczka kokosowego
·
1-2 (120 g) marchewki
·
150 g pędów
bambusa
·
110 g fasolki
szparagowej
·
150 g papryki (1
duża lub dwie małe)
·
500 g dyni
·
700 g słodkiego
ziemniaka (batata)
·
100 g ciecierzycy
·
50 g orzeszków
ziemnych
·
1 łyżka oleju
kokosowego lub innego, bezzapachowego
Przygotuj:
- moździerz lub młynek do
mielenia
- bardzo dużą patelnię lub
garnek z szerokim dnem
· ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową
Jeśli używasz cieciorki
suszonej, trzeba ją namoczyć na 24 h w dwa razy większej ilości wody niż masz
ciecierzycy. Po tym czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej
wodzie, również w dwa razy większej jej ilości. Ciecierzycę z puszki można
dodać do curry bez dodatkowej obróbki.
Najpierw przygotujemy pastę,
tak by wszystkie składniki miały czas się połączyć przed dalszą obróbką. W
moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż
w paście trafią na patelnię). Dobrze ucieram, a następnie dodaję czosnek i dalej ucieram na pastę.
Dodaję trawę cytrynową oraz liście kafiru,
które wcześniej nieco rozcieram w dłoniach. Papryczki drobno siekam i również dodaję do moździerza i ucieram.
Następnie dodaję sproszkowane przyprawy (gałkę,
cynamon i kurkumę). Świeżą gałkę ścieramy na małych oczkach do moździerza
lub dodajemy na samym początku i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy po łyżce sosu sojowego i rybnego oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Całość mieszamy. Gotową pastę odkładamy na bok.
Podprażamy orzeszki ziemne na dość mocnym ogniu
parę minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Musimy też przygotować
warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę.
Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki.
Na patelni podsmażamy pastę na
oleju około minuty, a następnie dodajemy batat
i dynię, a po wymieszaniu dodajemy pomidory.
Całość zalewamy szklanką bulionu, dodajemy ciecierzycę
i gotujemy na małym ogniu. Po około 15 minutach dodajemy fasolkę i paprykę
(chcemy, żeby były nieco chrupkie, a nie rozgotowane). Po kolejnych 15 minutach
dodajemy pędy bambusa, a po 3-4
minutach zalewamy mleczkiem kokosowym.
Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy marchewkę oraz orzeszki,
mieszamy i gotowe!
Podajemy z ryżem lub komosą ryżową. Mniam!
Smacznego!
2 komentarze
Musiało być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) Będzie powtórka na pewno.
Usuń