Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu)
02:52
Zobacz jak szybko i sprawnie robi się to ciasto.
Przepis zobaczyłam w programie
Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto
stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek.
Podany poniżej przepis zawiera
wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam
polewę.
Pyszne, wilgotne, bez mąki i
tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy.
Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownies :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 3-4
h (studzi się w piekarniku)
Ilość porcji: 12
Wartość kaloryczna: 200 kcal
Składniki:
· 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości min. 70% kakao
· 1 spora pomarańcza
· 100 g migdałów mielonych*
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 3 jajka
· 100 g ksylitolu
Przygotuj:
- garnuszek
- blender lub mikser
- tortownicę o średnicy
20cm
- papier do pieczenia
· pomarańczą
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Pomarańczę
dokładnie myjemy/szorujemy i gotujemy w wodzie (wstawiamy do zimnej wody, bez dodatków) w garnuszku około godzinę od
zagotowania, na małym ogniu.
* Jeśli mamy migdały w całości, dokładnie je
blendujemy na drobną mączkę. Zrobiłam to ciasto również z orzechami brazylijskimi i też było przepyszne.
W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy czekoladę.
W kąpieli wodnej (w miseczce nad garnuszkiem) rozpuszczamy czekoladę.
Przestudzoną pomarańczę (może być wciąż ciepła)
blendujemy w całości na gładką masę w mikserze, wyjmując jedynie ze środka
biały rdzeń. Dodajemy zmielone migdały,
proszek, ksylitol, jajka (w
oryginalnym przepisie same żółtka, później dodajemy ubitą pianę – ja się
zgapiłam i dodałam całe jajka, wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste) i
miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę
i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w
piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka.
Podajemy z cząstkami świeżej pomarańczy.
Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zaglądaj tutaj by być na bieżąco. Przed świętami jeszcze wiele zdrowych (i nie tylko ;) ) smakołyków się u mnie pojawi.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zaglądaj tutaj by być na bieżąco. Przed świętami jeszcze wiele zdrowych (i nie tylko ;) ) smakołyków się u mnie pojawi.
0 komentarze