Kwiatki figowe
07:43Bardzo spodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :)
Najlepsze z kremem waniliowym :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 35 -40
minut
Ilość sztuk: 9
Wartość kaloryczna: 120
kcal
Składniki:
- 3/4 opakowania ciasta filo
- kilka fig
- olej kokosowy lub inny tłuszcz
Piekranik nagrzewamy do 180°C. Ciasto kroimy na 3 pasy wzdłuż, a następnie każdy pasek na pół, układamy na każdej części ok. jedną figę pokrojoną w paski. Zwijamy na pół, a następnie rolujemy i wstawiamy do wysmarowanej tłuszczem foremki na muffinki. Pieczemy ok 25-30 minut, sprawdzając czy muffinki się za bardzo nie przypiekają.
Smacznego!
0 komentarze