Kurczak Parmigiana
03:13
Proste danie z kurczaka,
bardzo popularne w Stanach, gdzie myślą, że to włoski przysmak. Ale tutaj jest
bardziej jak z naszą rybą po grecku, o której w Grecji nikt nie słyszał. Kurczak
w parmezanie z Włoch ma tylko parmezan i sos pomidorowy :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40
minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
ª
3
spore piersi z kurczaka
ª
150
g parmezanu
ª
bułka
tarta
ª
mąka
pszenna
ª
jajko
ª
500
ml passaty pomidorowej
ª
suszone
oregano
ª
ząbek
czosnku
ª
cebula
ª
2
mozzarelle
ª
sól
i pieprz
Przygotuj:
· patelnię
· duże naczynie żaroodporne
· patelnię
· duże naczynie żaroodporne
Rozgrzewamy
piekarnik do 180°C.
Piersi z kurczaka
dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do
solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże
płaty, tak by nie zrobić w nich dziur. Wyjmujemy i solimy oraz pieprzymy z obu
stron.
Sos zaczynamy od
posiekania cebuli i rozdrobnienia czosnku. Podsmażamy na oliwie, najpierw
cebulę, po kilku minutach dorzucamy czosnek. Na patelnię wylewamy passatę,
doprawiamy oregano, pieprzem i solą i na
małym ogniu redukujemy aż stanie się gęsta i zmniejszy objętość o ok. ¼.
Przygotowujemy
trzy talerze: z mąką, z rozkłóconym widelcem jajkiem i z bułką tartą wymieszaną
w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od
połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy
kotlet (i polędwiczki) obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie
w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli
mamy patelnię z nieprzywierającym dnem,
a w głębokim tłuszczu jeśli do patelni przywierają smażone rzeczy (ser z
panierki się roztapia i może przywierać do dna). Smażymy piersi bezpośrednio po
panierowaniu.
Gotowy sos
przelewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy usmażone kotlety i na
całości rozrzucamy rozdrobnioną w palcach lub pokrojoną na plasterki
mozzarellę, a na nią wysypujemy pozostały parmezan. Wstawiamy do piekarnika na
około 5 -10 minut aż ser się całkowicie roztopi.
Smacznego!
2 komentarze
Z opisu i zdjęcia już mi smakuje : )
OdpowiedzUsuńTo teraz tylko trzeba wypróbować :)
Usuń