Najlepsze pieczone ziemniaczki
09:11
Prosty przepis na pieczone ziemniaczki,
chrupiące z zewnątrz,
mięciutkie w środku :)
Dla dwóch osób potrzebujemy:
- 4-5 ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn lub inne zioła
Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C i wkładamy do niego blaszkę lub naczynie do zapiekania.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Płuzemy 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie wstawiamy na gaz w garnuszku zalane wodą wraz z połową soli. Od zagotowania gotujemy 5 minut.
Po tym czasie ziemniaczki odcedzamy i w tym samym garnuszku mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Ziemniaki nieco się rozpadną, ale to nie szkodzi :)
Z piekarnika wyjmujemy gorącą blaszkę czy naczynie i wylewamy na nie pozostałą oliwę. Przekładamy ziemniaki i dodajemy rozgnieciony czosnek w łupinach o raz garść świeżego rozmarynu. Całość rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.
Pieczemy 30-40 minut, sprawdzając czy ziemniaczki się nie przypalają z którejś strony za bardzo.
Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do mięs, ale mogą też stanowić doskonałą przekąskę :)
Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Fanpage na FB oraz na mój kanał na YouTube.
1 komentarze
Pyszny przepis na ziemniaczki!
OdpowiedzUsuń