Noodle z polędwicą wieprzową i brokułem
12:29
Kolejna prosta propozycja dla
zabieganych.
Zdrowo, smacznie i szybko!
Polędwiczka wieprzowa, do tego
zdrowy brokuł i wiążący wszystko wyrazisty sos sojowy. Pyszne połączenie, które
sprawdza się zarówno z noodlami jak i z kaszą lub ryżem:)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20
minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
ª
150
g makaronu typu noodle lub np. bucatini
ª
2
ząbki czosnku
ª
1
cm imbiru
ª
ok.
300g polędwiczek wieprzowych
ª
1
brokuł
ª
2
łyżki ciemnego sosu sojowego
ª
1
łyżka oliwy lub oleju do woka
Przygotuj:
· patelnię
· 2 garnki
· patelnię
· 2 garnki
Zaczynamy od
wstawienia wody na makaron oraz
wstawienia brokułu (podzielonego na
różyczki, łodygi nie używamy) do wody i zagotowania – różyczki gotujemy al. dente,
czyli ok 7 – 10 minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie
plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które
marynujemy też w sosie sojowym i oliwie.
Wstawiamy makaron
i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej
patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno
rumiany kolor. Do gotowego mięsa dodajemy różyczki brokułu i świeżo odcedzony makaron.
Wszystko dokładnie mieszamy i voila! Gotowe!
wersja z ryżem
Smacznego!
0 komentarze