Szybki stir-fry z kurczaka w słodkim sosie chili
09:52
Tym razem proponuję rzadko u
mnie spotykane rozwiązanie, czyli obiad z półproduktu.
Skorzystałam w przepisie z
gotowego sosu chili, choć można się skusić i przygotować wersję własnoręczną,
np. taką (eng) lub taką. Ja na pewno jeszcze kiedyś na blogu taki przepis umieszczę, na razie
jednak prezentuję prosty przepis na szybki obiad w środku tygodnia.
U mnie zamiast tradycyjnych
dla Azji noodli, włoskie bucatini. Jest wystarczająco gruby, za to dużo tańszy.
Nie jest to to samo, ale zamiennik w sam raz na co dzień.
Zapraszam :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30
minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Ø 250 g makaronu typu noodle lub tak jak u mnie – bucatini
Ø 5-6 liści kapusty pekińskiej (biała część)
Ø pęczek szczypioru (z 3 dymek)
Ø 2-3 marchewki
Ø 2 piersi z kurczaka
Ø 2 cm świeżego imbiru
Ø 2 łyżki oliwy lub oleju do woka
Ø 500 ml słodkiego sosu chili
Ø sól i pieprz
Ø 250 g makaronu typu noodle lub tak jak u mnie – bucatini
Ø 5-6 liści kapusty pekińskiej (biała część)
Ø pęczek szczypioru (z 3 dymek)
Ø 2-3 marchewki
Ø 2 piersi z kurczaka
Ø 2 cm świeżego imbiru
Ø 2 łyżki oliwy lub oleju do woka
Ø 500 ml słodkiego sosu chili
Ø sól i pieprz
Przygotuj:
· garnek
· patelnię
Zobacz jak łatwo zrobić taki obiadek :)
Wstawiamy wodę na makaron – ok. 3 litrów i obficie solimy
Kurczaka wyjmujemy
z lodówki; najlepiej zrobić to ok. godziny przed przyrządzaniem (tak, żeby nie
obniżał temperatury na patelni).
Zaczynamy od
krojenia warzyw. Marchewki kroimy w cienkie słupki, szczypior siekamy nie za
cienko, imbir natomiast siekamy drobniutko lub ścieramy na tarce (obieramy
łyżeczką). Kapustę pekińską kroimy podobnie do marchewek, w paski.
Kurczaka kroimy w
około jednocentymetrową kostkę, solimy, pieprzymy i dokładnie obtaczamy w
oliwie.
Woda powinna już
wrzeć, więc wstawiamy makaron i gotujemy al dente.
Na mocno
rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka (ja mam ogromną patelnię, więc zrobiłam
to na raz, przy patelni ok 25cm lepiej to rozłożyć na dwa razy, żeby kurczak od
razu ładnie się zarumienił).
Po chwili dodajemy
imbir, a po kolejnej minucie wszystkie pozostałe warzywa. Całość podsmażamy,
wciąż na dużym ogniu, ok 2-3 minut, po których to dodajemy sos chili. Kiedy się
podgrzeje (kolejne 2-3 minuty) dodajemy świeżo odcedzony makaron i mieszamy
dokładnie na patelni.
Smacznego!
0 komentarze