Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami
05:09
Proste do zrobienia danie z
podstawowych składników.
Każdy sobie poradzi, każdemu
też powinno smakować :)
Nie jest dietetycznie, nie
emanuje ta potrawa też zdrowymi fluidami, za to będzie idealnym posiłkiem
weekendowym.
Niewiele tu pracy jeśli mamy robota
kuchennego, który za nas cieniutko pokroi ziemniaki, w przeciwnym razie można
się nieco zmęczyć korzystając z obieraczki do warzyw.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1,5
h
Ilość porcji: 4
Składniki:
ª
6-7
sporych ziemniaków
ª
2
kulki mozzarelli
ª
2-3
ząbki czosnku
ª
1
duża cebula
ª
ok.
100 g pieczarek
ª
500g
mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
ª
mała
śmietanka 12% (słodka)
ª
1
szklanka białego wina
ª
sól
i pieprz
ª
½
łyżeczki płatków chili
ª
½
łyżeczki ziół prowansalskich
ª
oliwa
lub masło
Przygotuj:
· robota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw
· garnek
· patelnię
· duże naczynie żaroodporne
· robota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw
· garnek
· patelnię
· duże naczynie żaroodporne
Rozgrzewamy
piekarnik do 220°C.
Zaczynamy od
pokrojenia ziemniaków. Najwygodniej
wrzucić je do robota, który stworzy nam plasterki z ziemniaków w parę sekund.
Szatkownica też się nada, a w ostateczności skorzystałabym ze zwykłej
obieraczki do warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie,
pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u
mnie to był litr wody), solimy ok. ½
łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę,
żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje
rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po
prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w
piekarniku.
Przygotowujemy czosnek i cebulkę. Kroimy je drobno, pieczarki
kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do
zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni
kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na
patelnię wlewamy wino i znowu
czekamy aż odparuje prawie zupełnie.
Śmietankę
mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili
oraz ziołami prowansalskimi i
dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia.
W naczyniu
żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie
mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników –
ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę.
Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam po około 30 minutach, przykryć
zapiekankę folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekła z wierzchu.
Smacznego!
1 komentarze
Pyszne kalorie :P
OdpowiedzUsuń