Guacamole - czyli awokado w najpyszniejszej postaci (przepis podstawowy)
01:34
Szybka pasta na chleb, choć
chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :)
Ja kocham, mój mąż nie znosi
(awokado w ogóle).
Kto jeszcze nie jadł musi
spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :)
Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię) i czasami pomidory - można i takiej wersji spróbować.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10
minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
ª
1
dojrzałe awokado
ª
2
ząbki czosnku
ª
1
łyżeczka soku z cytryny
ª
sól
i pieprz
ª
pół
szalotki lub odrobina cebuli
ª
2
cm chili
Awokado przekrawam
na pół i nożem kroję w kratkę, a następnie wyjmuję łyżką ze skórki, od razu
skrapiam cytryną, żeby nie straciło koloru. Siekam czosnek i cebulkę, bardzo
drobno, podobnie robię z chili. Wszystko mieszam, solę i pieprzę do smaku i
gotowe!
Ja najbardziej
lubię guacamole na kanapce, choć bardziej popularne jest w wersji jako salsa do
chipsów z tortilli czy warzyw jak marchewka i seler.
Smacznego!
2 komentarze
Fajnym sposobem na ładny kolor awokado (oprócz nie zamiast soku z cytryny) jest pozostawienie w nim pestki - trochę pomaga, a przede wszystkim szczelne okrycie folią spożywczą po przygotowaniu dzięki czemu mniej się utlenia, u nas w ten sposób pasta z awokado siedzi w lodówce nawet 3 dni (rzadko tyle przetrwa, ale jak mamy kilka różnych past to się zdarza) i nadal jest apetyczne, choć już nie tak piękne jak zaraz po zrobieniu. Uwielbiam wszelkie pasty z awokado i nie tylko, z innych warzyw też są super :)
OdpowiedzUsuńTeż zostawiam pestkę w środku jeśli wykorzystuję połowę awokado :) Ja właśnie mało robię past z innych warzyw, co muszę zmienić :)
Usuń