Ziołowo-winny gulasz wołowy z całymi pieczarkami
11:15
Każda prawie pani domu ma swój
sposób na gulasz. Może nawet nie jeden, ale parę. Tak jest w moim przypadku.
Pokazywałam już przepis na prosty gulasz wieprzowy na piwie, teraz przyszedł
czas na gulasz wołowy.
Miałam pomysł na zrobienie
tego gulaszu z całymi pieczarkami i wyszło świetnie! Jest to danie treściwe, w
którym, co bardzo niecharakterystyczne dla moich potraw, królują wielkie
kawałki.
Serdecznie polecam :)
Poziom
trudności: średni
Czas przygotowania: 15
minut
Czas gotowania: 2-2,5 godziny
Ilość porcji: 4
Składniki:
©
500
g mięsa wołowego
©
400
g pieczarek
©
2
duże marchewki
©
1
papryka
©
1
średnia cebula
©
2-3
ząbki czosnku
©
sól
i pieprz
©
porządna
łyżeczka ziół prowansalskich
©
1
szklanka wina
©
2
ostre papryczki chili
©
ok
10 kaparów
©
oliwa
©
1
łyżeczka masła
©
woda
Przygotuj:
· patelnię
· garnek
· patelnię
· garnek
· pyzami
· kaszą
· ziemniakami
Zaczynamy od
przygotowania produktów, żeby wszystko było pod ręką. Musimy posiekać drobno kapary, papryczki chili i ewentualnie czosnek
(choć tym razem pokroiłam go na cienkie plasterki). Cebulę i paprykę oraz mięso kroimy w dużą około centymetrową
kostkę. Marchewki kroimy w
centymetrowe kawałki w poprzek :)
Zaczynamy od podsmażenia
mięsa z solą i pieprzem (bierzemy część przypraw) na dużym ogniu, tak by się
przyrumieniła natychmiast – obsmażamy z wszystkich stron :) Odkładamy na bok i
na tej patelni smażymy cebulę, a po chwili dodajemy pieczarki wraz z łyżką masła. Kiedy ładnie zmiękną lekko solimy i odkładamy
na bok. Na tę samą patelnią wrzucamy pozostałe warzywa, czyli paprykę i marchewkę i po delikatnym obsmażeniu dodajemy kapary, papryczki i po
chwili dorzucamy mięso oraz zioła. Całość zalewamy około litrem wody i gotujemy na małym ogniu.
Po około 15
minutach wlewamy wino i gotujemy
kolejne 2 godziny, co jakiś czas dolewając nieco wody.
Podajemy z pyzami,
ziemniakami, kaszą czy nawet chlebem (a może bagietką, w klimatach
prowansalskich pozostając).
Smacznego!
0 komentarze