Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym
10:04
Bardzo proste danie, które
może stanowić podstawę do wielu wariacji na temat.
Niewiele składników, mało
przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy.
Czasem robię te bitki z samymi
grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem
cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek.
To jedna z propozycji, które
dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 3-4
Wartość kaloryczna: 330 kcal przy 3 porcjach
Składniki:
Ø 5
kotletów schabowych
Ø 20g
suszonych grzybów
Ø 1
duża cebula
Ø 2
ząbki czosnku
Ø sól
i pieprz
Ø łyżka
oliwy
Przygotuj:
- garnuszek
- sporą patelnię
· kaszą, np. jaglaną
· ziemniakami
· ryżem
· surówką
Zaczynamy od
dokładnego opłukania grzybów, które
następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy na gaz, żeby się trochę
pogotowały.
Cebulę
kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek
siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie
tłuczkiem (ja to zawsze robię przez porządny foliowy woreczek), solimy i pieprzymy z obu stron. Tak
przygotowane kotlety smażymy na odrobinie oliwy
(1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia.
Na tej samej
patelni podsmażamy lekko cebulę, po
chwili dodajemy czosnek i zaraz
zalewamy wywarem grzybowym razem z grzybami.
Grzybki można wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy
kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie
zmięknie.
Podajemy z kaszą,
ryżem czy ziemniakami. Ja najbardziej lubię z kaszą perłową, jaglaną lub quinoą
:)
Smacznego!
0 komentarze