Domowa pszenna tortilla jak marzenie
09:15
Prosta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :)
Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe
placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny!
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40
minut (10 + 30 czekania)
Ilość porcji: 8
Wartość kaloryczna: 150
Składniki:
§
2 szklanki mąki
pszennej
§
pół kostki smalcu
lub oleju
§
2/3 szklanki
gorącej wody
§
¼ łyżeczki proszku
do pieczenia
§
1 łyżeczka soli
Przygotuj:
- mikser
- patelnię 28 cm
Mąkę, sól, proszek
i smalec miksujemy, dodajemy wodę i wykładamy ciasto na blat. Podsypując delikatnie
mąką ugniatamy i dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.).
Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub
dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w
lodówce.
Każdą kuleczkę
rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :)
).
Placuszki nakładam
na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście sekund z każdej strony (tak by nie
powstały ciemniejsze zrogowacenia) na średnim
ogniu.
Ja najbardziej
lubię z kurczakiem lub z tym chili con carne.
Smacznego!
Przepis orygnialny
znajdziecie tutaj.
Jeśli nie wiesz jak się wymawia to hiszpańskie słowo to kliknijcie w głośniczek w tym linku.
5 komentarze
O, to jest zdecydowanie przepis dla mnie. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, cieszę się :) Dodatkową zaletą jest w tym przepisie duża oszczędność :)
UsuńCzasami robię tortillę i nowy przepis też sobie zapiszę.
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło :)
Usuńco to jest pół kostki oleju
OdpowiedzUsuń