Muffiny jajeczne
02:04
Muffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki.
Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie
trzeba obracać – nie mogą się nie udać :)
U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie
śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne).
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 25
minut
Ilość porcji: 2 ( 6 muffinów)
Wartość kaloryczna: 210
Składniki:
· 4 spore jajka
dowolne dodatki,
np.
®
garść rukoli
®
kilka plastrów
chorizo
®
kawałek papryki
®
odrobina
pokruszonej fety
®
sól i pieprz, inne
zioła jak np. bazylia czy zioła prowansalskie
Przygotuj:
- miskę
- silikonową formę na
muffiny (u mnie 6)
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Jajka mieszamy dokładnie w
misce, solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, jeśli korzystamy ze słonego sera,
kiełbaski). Składniki na omlety rozdrabiamy. Kiełbasę podsmażamy na patelni, aż
się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Rukolę siekamy. Układamy w każdej z foremek
po kawałku papryki, kilku listkach rukoli, sera, kiełbaski etc. Zalewamy masą
jajeczną i pieczemy ok. 15 minut (aż jajko się zetnie i lekko urośnie – można sprawdzić
patyczkiem).
Smacznego!
0 komentarze