Najprostszy sernik piernikowy
13:00
Zapraszam na film:)
Sernik piernikowy robiłam zawsze z przepisu z ukochanych moich wypieków.
Korzystałam z niego wielokrotnie i jeśli szukacie sernika kremowego – ten
będzie idealny.
Ja chciałam jednak więcej mieć piernikowego spodu, i nieco kalorii
zaoszczędzić, stąd popularna w sernikach nowojorskich czy londyńskich kwaśna śmietana. Sernik jednak do dietetycznych nie należy. Te pojawią się na blogu po Świętach :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10
minut
Czas pieczenia: 1 h
Czas chłodzenia: cała noc
Ilość porcji: 16
Wartość kaloryczna: 360kcal/porcja
Składniki:
Na spód:
250g ciasteczek
owsianych z czekoladą
60 g masła
2 łyżki przyprawy
piernikowej
Na masę serową:
750g serka
śmietankowego
250g mascarpone
100ml rumu
180g kwaśnej
śmietany
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
drobnego
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 24cm
- papier do pieczenia
- malakser
- blender
Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
Ciasteczka kruszymy do blendera, dodajemy masło i przyprawę
piernikową i miksujemy na gładką masę. Wykładamy masą dno tortownicy, w której
umieściliśmy papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na parę minut
(wystarczy jak posiedzi aż nam się piekarnik nagrzeje, a masa serową wymiesza).
Wszystkie składniki na masę mieszamy w mikserze aż będzie gładka. Ja
zmieniłam po chwili końcówkę na ubijaczkę, tak było łatwiej.
Masę serową wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika na 1 h. Potem zostawiamy jeszcze na 2 w
piekarniku, do ostygnięcia. Jak już całkiem ostygnie to musi zawędrować do lodówki na 3-4 godziny, albo najlepiej
na całą noc lub dzień ;)
Wierzch możemy posypać mieszanką przyprawy piernikowej, kakao i cukru pudru.
Smacznego!
0 komentarze