Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną
04:05
Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie
No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom
ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i
zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do
swoich dań.
Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno
się do niego przekonacie, jak mój mąż. Dałam mu do zjedzenia po raz pierwszy i
nie był zachwycony. Kiedy zjadł je jednak podsmażone, chrupkie i nie na
kanapce, ale… (już nie pamiętam z czym – to nie istotne), powoli zaczął
zmieniać zdanie. Teraz jest uzależniony i jemy tę pyszną kiełbaskę rodem z
Hiszpanii przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu :)
Ta sałatka to moja opcja na szybki lunch czy obiad, kiedy nie mam czasu
na gotowanie przed popołudniową zmianą. Można ją modyfikować na wiele sposobów.
Doskonała jest również z camembertem
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20-30 minut
Starczy na: lunch na 2 osoby lub dodatek
dla 3-4
Składniki:
Na
sałatkę:
v 1
woreczek kaszy jaglanej
v 50
g chorizo
v ¼
papryki
v ¼
opakowania sera typu feta*
v garść
pieczarek
v 1
średni ogórek kiszony
v (garść
czarnych oliwek)
Na
dressing:
v 2
ząbki czosnku
v 1
łyżka soku z cytryny
v 1
i ½ łyżeczki musztardy Dijon lub innej,
ulubionej
v 3-4
łyżki oliwy
v sól
i pieprz
v mała
ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili
Przygotuj:
- garnuszek
- deskę do krojenia i ostry
nóż
- miseczkę lub słoiczek do
dressingu
Zaczynamy
od wstawienia wody na kaszę w małym
garnuszku. Gdy zacznie się gotować, dodajemy porządną szczyptę soli i wstawiamy
woreczek do gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13
minut – nasza kasza
ma być sypka.
W
tym czasie kroimy chorizo na małe
kawałki, podobnie jak w przepisie na tę
zupę. Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu
wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy
pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki
(mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki
delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę
kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem.
Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i
wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami.
Następnie
przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette. Czosnek
siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę, sok z cytryny, oliwę pieprz i odrobinę soli, całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz
jasna posiekaną papryczkę.
W
tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach
zawierających warzywa liściaste.
Wszystko
razem mieszamy, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Później już
tylko rozkoszujemy się wyśmienitym smakiem :)
*Czasem
używam prawdziwej fety, a czasem zwykłych serków sałatkowych. Oba typy pasują.
Jeśli podoba Ci się ten przepis, odwiedź mój kanał na YouTube, Facebooka i instagrama.
0 komentarze