Prosty miodownik z masą budyniową
10:45
Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika.
W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem.
Dla poszukujących zdrowszej, niskokalorycznej wersji polceam tę z zapachów kuchni.
Dla poszukujących zdrowszej, niskokalorycznej wersji polceam tę z zapachów kuchni.
U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem.
A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku.
Mniam.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60
minut
Ilość porcji: 40-50
Składniki:
Na
ciasto:
ü 0,5
kg mąki pszennej
ü 20
dag masła
ü 1
jajko
ü 1
łyżeczka sody oczyszczonej
ü 15
dag cukru pudru
ü 2
łyżki miodu
Na
krem:
ü 0,5
l mleka
ü budyń
śmietankowy bez cukru
ü 1
szklanka cukru
ü 1,5
kostki masła w temperaturze pokojowej
Na
polewę:
ü 2
łyżki masła
ü 5
łyżek cukru
ü 1
łyżka kakao
ü 3
łyżki wody
Przygotuj:
- garnuszek
- dużą blaszkę - 36x25 cm
- papier do pieczenia
Zaczynamy od przygotowania
kremu. Gotujemy budyń, według
instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie
ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem
i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia
składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty
kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami
papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej).
Wracamy do kremu.
Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na
krem (ja to robię w mikserze), a następnie dodajemy przestudzony budyń.
Na jeden placek
nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Powtarzamy, a na wierzch
wylewamy i równomiernie rozprowadzamy polewę. Żeby ją zrobić wystarczy wszystkie na nią składniki zagotować i
pogotować paręnaście sekund.
Smacznego!
2 komentarze
Po prostu UWIELBIAM takie ciasto!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, chociaż będę pewnie częściej powracała do zdrowszej i nie tak przesłodzonej wersji z blogu zapachy kuchni :)
Usuń