Bakłażan rolowany // Aubergine rolls
12:43
Roladki z bakłażana
Roladki są w
przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Są pyszne, sycące, ale wcale nie ciężkie. Dodatek mozzarelli spaja całość i nadaje im miłą konsystencję.
Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli głównej.
Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli głównej.
scroll down for English
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Wartość kaloryczna: 350 kcal
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 200 gramów mięsa
mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pieczarki
- ¼ kulki mozzarelli
- 2 razy po ½ łyżeczki
oliwy
- ½ łyżeczki harissy/sambalu
lub ostrej papryczki w innej postaci
- sól i pieprz
Przygotuj:
- patelnię grillową
- patelnię z
nieprzywierającym dnem
- naczynie do zapiekania
Podaj z:
- sałatką
Najpierw trzeba zająć się
bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go
posolić, odstawić na 10 minut, wypłukać i odsączyć, ja jednak ten proces
pomijam. Do grillowania wykorzystuję w sumie około ½ łyżeczki oliwy korzystając
z rozpylacza do oliwy. Układam paski na maksymalnie rozgrzanej (wręcz dymiącej)
patelni grillowej, spryskanej oliwą. Spryskuję delikatnie oliwą*, grilluję z
dwóch stron po około 2 minuty, aż utworzą się paski a bakłażan zmięknie. Po
odwróceniu na drugą stronę delikatnie solę.
Wstawiam piekarnik, który będzie potrzebny do wykończenia roladek.
Cebulę siekam i wrzucam na
patelnię by ją dobrze zeszklić na małym ogniu w niewielkiej ilości oliwy.
Dodaję czosnek, a po minucie dość drobno posiekane pieczarki. Kiedy dojdą,
zdejmuję całość z patelni, pod którą zwiększam płomień, i mocno przyrumieniam
osolone i popieprzone mięso. Kiedy jest gotowe, łączę z cebulą, czosnkiem i
pieczarkami.
Składam roladki
nakładając nieco farszu na paski bakłażana, posypując mozzarellą i zwijając. Układam
w naczyniu żaroodpornym, tak by się nie rozpadły i zapiekam 10 minut w 180°C.
Smacznego!
* Korzystając z
rozpylacza do oliwy zużywam dużo mniej tłuszczu, który bakłażan inaczej
chłonąłby na potęgę.
Aubergine rolls
Level of difficulty: easy
Preparation time: 30 minutes
Servings:
2
Caloric value: 270 kcal
Ingredients:
- 1
medium aubergine
- 200
grams of minced meat (pork and beef)
- 1 onion
- 2 cloves
of garlic
- 3-4 champignons
- ¼ of
a mozzarella ball (25g)
- 2 x
½ tsp olive oil
- ½ tsp
of harissa/sambal or a chilli of different sort
- salt
and pepper
Prepare:
- grill
pan
- non-stick
pan
- baking
dish
Serve with:
- a
salad of your choice
Start with the aubergine. We need long slices, about five-millimetre
thick. You can then salt it, leave it for 10, rinse with water and drain – a
process I skip. The grill pan has to be steaming hot and sprinkled with oil. I
use half a tsp of olive oil for grilling. 2 minutes on each side should be
enough for our veggies to soften. After one side is done, I lightly salt it.
After chopping the onion I throw it into the non-stick pan with a dash
of olive oil. After it’s been sautéed on low heat, I add garlic, and a minute
later, finely chopped champignons. When they’re done, I put it all into a bowl,
heat up the pan and fry the salted and peppered meat until golden brown. Then I
return the onion and champignons and mix everything together.
I put the rolls together by placing some filling onto the aubergine
strip, throw some mozzarella on top and roll, placing in a baking dish so as to
prevent unrolling. They need 10 minutes in 180°C/356°F.
Enojoy!
* An olive oil sprayer
helps use less fat which is otherwise easily absorbed by aubergine.
0 komentarze