Wołowina na jarmużu z pieczarką brunatną
13:25
Delikatne
mięso i grzyby o orzechowym posmaku
z nutą szałwi w tle
Czas
przygotowania: 30 minut
Ilość
porcji: 2
Wartość
kaloryczna: 300 kcal
Składniki:
- 250 g pieczarek brunatnych
- 100 g jarmużu
- 200 g wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- kilka
liści szałwii
- 1 łyżka
masła
- 2 x po ½ łyżki
oliwy
- sól i
pieprz
Przygotuj:
- patelnię
- patelnię
grillową
Podaj z:
- 100 g
kaszy jęczmiennej lub brązowego ryżu
Wstaw
wodę na kaszę. Na patelni rozgrzej masło z ½ łyżki oliwy i na małym ogniu
podsmaż połowę szałwii. Następnie umyj dobrze pieczarki, osusz i pokrój na
ćwiartki. Uduś pieczarki na maśle szałwiowym. W trakcie duszenia pieczarek
przygotuj jarmuż; umyj, osusz, pozbądź się łodyg i porwij na niewielkie kawałki.
Wstaw
kaszę i rozgrzej patelnię grillową. Posiekaj czosnek i przygotuj szalotkę do
grillowania – przetnij ją wzdłuż i na skropionej oliwą patelni rozłóż każdą
warstwę osobno. Uduszone pieczarki posól i popierz delikatnie, dodaj jarmuż i
jeszcze nieco dopraw, trzymaj na małym ogniu. Kiedy zmięknie, dodaj czosnek. Mięso
pokrój na półcentymetrowe paski.
Zgrillowaną
szalotkę odłóż na bok, a na bardzo mocno rozgrzany grill wrzuć pozostałe listki
szałwii, pokrop znów oliwą i ułóż mięso. Minuta z każdej strony powinna
wystarczyć by mięso pozostałe różowe w środku, po dwóch będzie mocno wysmażone.
Kasza
powinna być już gotowa. Odcedź ją i ułóż na talerzu, sprawdź czy nie trzeba
doprawić jarmużu i też ułóż na talerzu. Na wierzchu ułóż kawałki mięska.
Smacznego!
0 komentarze