Gomułki
04:02
Gomułki*
czyli małże w białym winie z
czosnkiem i mascarpone
Omułki przygotowuje się w
muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są
świeże.
Małże są delikatne, mają
słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15
minut
Ilość porcji:
2-3
Składniki:
- kilogram
świeżych omułek (małż)
- 1
szalotka lub pół zwykłej cebuli
- 250
ml białego półwytrawnego wina
- 2-3
ząbki czosnku
- łyżka
oliwy z oliwek
- 1
łyżka mascarpone
Przygotuj:
- spory garnek
Podaj z:
- kieliszkiem białego wina
- pszennym pieczywem,
bagietką lub frytkami z batatów
Małże umyj i oczyść (usuń
wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie
podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek. Po chwili dolej wino i
zaczekaj aż zacznie się gotować. Dodaj małże, nałóż pokrywkę i wstrząśnij
garnek.
Po 3 minutach duszenia na
średnim ogniu sprawdź czy małże się otworzyły. Jeśli nie wszystkie, odczekaj
jeszcze minutę, dwie i dodaj łyżkę mascarpone.
Całość jeszcze raz wstrząśnij
pod przykryciem. Podawaj w głębokich talerzach z sosikiem, w którym dusiły się
omułki.
Możesz również dodać ulubione świeże zioła, takie jak tymianek,
bazylia czy inne prowansalskie. Sam smak omułek jest jednak tak dobry, że nie
potrzeba go niczym przytłaczać.
Smacznego!
* Przekręcanie
różnych nazw zdarza się czasem mojemu mężowi, choć nie on jest w tej dziedzinie
mistrzem.
0 komentarze