Owsianka
09:45
Owsianka w 15 minut
Na zdjęciu owsianka dodatkowo z łyżką dżemu, obsypana sieminiem lnianym, pestkami dyni i jagodami goji.
A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich,
pełnoziarnistych, pełnowartościowych.
Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka
smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać
chwilę do zagotowania, gaz ustawić na minimalny płomień i co jakiś czas
przemieszać. Ja to zawsze robię szykując się rano do pracy, zaglądając do
kuchni między malowaniem rzęs i układaniem włosów. Dosłownie.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15
minut
Ilość porcji:
2
Wartość kaloryczna: 300
kcal
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych*
- kilka łyżek wody
- 1 i ½ szklanki mleka**
- 1 banan
- garść malin, borówek,
jagód lub innych ulubionych owoców
Przygotuj:
- półlitrowy garnuszek
Podaj z:
- ulubionymi orzechami czy
ziarnami
Jak już
wspomniałam, owsianka robi się praktycznie sama.
Czyli płatki wrzucamy
do garnuszka, zalewamy wodą do ich powierzchni i wstawiamy na mocny ogień. Po chili
woda powinna odparować, wtedy dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i czekamy, aż
całość się zagotuje. Zmniejszamy maksymalnie płomień i zostawiamy aż osiągnie
lubianą przez nas konsystencję, co jakiś czas mieszając. Gotowe!
Zamiast owoców,
można owsiankę podać z konfiturą, miodem, albo samym cukrem (choć ostatniej
opcji nie polecam).
Jeśli dodamy
więcej mleka, zawsze możemy je wygotować, co nie wpływa na smak owsianki.
Lepiej więc dodać więcej niż mniej.
Smacznego!
*Mogą być inne, np. jaglane czy orkiszowe.
**Ja często wykorzystuję mleko migdałowe, lub inne
roślinne.
0 komentarze