Pankejki bananowe // Banana oat pancakes
06:55
Owsiane placuszki bananowe
scroll down for English
Pyszny zamiennik tradycyjnych naleśników amerykańskich (pankejków). Te
tradycyjne robi się z mąki pszennej z dodatkiem proszku do pieczenia i/lub sody
oczyszczonej i bliżej im (troszkę) do naszych racuchów niż naleśników. Nie
muszą być przyrządzane w podanej przeze mnie wersji wegańskiej, można zamiast
lnu mielonego i wody dodać jajko, a zamiast mleka roślinnego, użyć zwykłego,
krowiego:)
Pyszne z syropem klonowym, z agawy lub miodem!
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15
minut
Ilość porcji:
2
Wartość kaloryczna: 315
kcal
Składniki:
- ½ szklanki płatków
owsianych*
- 2 łyżki lnu mielonego +
około 7 łyżek wody
- 2 dojrzałe banany
- ½ szklanki mleka
migdałowego
Przygotuj:
- patelnię z (koniecznie!) nieprzywierającym
dnem
- blender lub mikser
Podaj z:
- miodem, syropem klonowym,
owocami, etc.
Ciasto na
placuszki robi się w mgnieniu oka – wystarczy wszystkie składniki wrzucić do
blendera, ewentualnie len można wcześniej rozrobić z wodą. Banana trzeba
oczywiście połamać na mniejsze kawałki.
Gotowe ciasto
nakładamy łyżką stołową na patelnię i kiedy zaczną pojawiać się bąbelki (i będzie
to wreszcie wykonalne) przerzucamy placuszki na drugą stronę. Zostawiamy
jeszcze minutę na patelni i gotowe! Jeden placuszek będzie się smażył około 3-4
minut.
Smacznego!
*Mogą być inne, np. jaglane czy orkiszowe.
Banana oat pancakes
Difficulty level: easy
Preparation time: 15
minutes
Servings: 2
Caloric value: 315
kcal
Ingredients:
- ½ oats
- 2 tbsp ground flax seed*
- 5 tbsp water
- 2 ripe bananas, chopped
- ½ cup almond milk**
Prepare:
- non-stick frying pan
- blender
Serve with:
- maple
syrup, agave nectar or honey
All you need to do is blend all the ingredients for a minute. Use a
spoon to form small pancakes and fry on medium heat for about 2 minutes on each
side.
Enjoy!
* You can use one large
egg instead of flax seed and water.
**Any milk will do.
0 komentarze