Słodka strucla z figami, kozim serem i tymiankiem
11:16
Połączenie fig i koziego sera
w słodkiej odsłonie
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60
minut
Ilość porcji: 10
Wartość kaloryczna: 110 kcal
Składniki:
- 5-6 płatów ciasta filo
(3/4 z 300g opakowania)
- 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego
- 150g kremowego serka koziego np. tego
- 100 gęstego jogurtu
naturalnego
- listki z 2-3 gałązek
świeżego tymianku*
- 1 łyżka miodu
- 8 sporych fig
- 2 łyżki mleka
Przygotuj:
- blaszkę do pieczenia
- papier do pieczenia
- pędzelek
Podaj:
- polane odrobiną miodu
Nastaw piekarnik na 200°C.
Wymieszaj w misce oba serki z
jogurtem, tak by nie było grudek. W tym celu do serka o najbardziej zbitej
konsystencji dodawaj stopniowo ten o nieco płynniejszej i stopniowo łącz
trzepaczką**, podobnie stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i
dokładnie wymieszaj.
Figi pokrój w paski około 3-4
mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek.
Rozłóż ciasto filo na blaszce
pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2
cm margines z jednej strony dłuższego boku. Rozłóż równomiernie figi i zacznij
rolować. Całość posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka.
Wstaw do piekarnika na 35
minut na średnią półkę. Po około 15 minutach sprawdź, czy się za bardzo nie
przyrumienił i przykryj folią aluminiową. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Podawaj pokrojone na około
półtoracentymetrowe kawałki. Można skropić jeszcze odrobiną miodu.
Smacznego!
*Jeśli nie masz świeżego,
pomiń. Suszony się tutaj nie nadaje.
** Możesz też oba serki i
jogurt zmiksować krótko (nie chcemy masy napowietrzyć) blenderem.
0 komentarze