Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto
07:26
Łosoś zapiekany z jarmużowym
pesto
scroll down for English
Może stanowić świetną
alternatywę dla pesto genovese, musi być wtedy jednak bardziej wilgotne – do
makaronowej wersji dodałabym zarówno oliwę, jak i Parmezan :)
Jeśli podobnie jak mój mąż nie przepadasz za łososiem, spróbuj z dorszem lub inną rybą.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20
minut
Ilość porcji:
2
Wartość kaloryczna: 390
kcal
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście jarmużu (100g)
- garść liści bazylii
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- 6 orzechów brazylijskich
(lub innych, ulubionych)
- kilka kropel oliwy
- garść (najlepiej świeżo) startego
Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.)
- sól i pieprz
Przygotuj:
- moździerz
(niekoniecznie)*
- blender
- naczynie do zapiekania
Podaj z:
- ulubioną kaszą lub ryżem
Najpierw musimy rozgrzać
piekarnik do 180°C.
Filet z łososia osusz
dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do
podania.
Czosnek trzeba rozgnieść w
moździerzu na pastę (można dodać odrobinę soli), następnie dodać pestki i
dokładnie całość połączyć. Orzechy brazylijskie najlepiej dodawać pojedynczo,
na końcu wrzucając bazylię i rozgnieść.
Wszystko należy przerzucić do
blendera, dorzucając jarmuż i odrobinę oliwy. Gotową pastę wyłożyć na wierzch
łososia, usuwając wcześniej plasterki cytryn. Całość posypać świeżo startym
serem i zapiekać 10 minut.
Smacznego!
Baked salmon with kale pesto
Difficulty level: easy
Preparation time: 20
minutes
Servings: 2
Caloric value: 390 cal
Ingredients:
- 2 salmon fillets
- 1 lemon
- 3 cloves of garlic
- 2 handfuls of kale
- a handful of basil leaves
- a handful of sunflower
seeds
- a handful of pumpkin
seeds
- 6
Brazilian nuts (or another kind)
- a
few drops of olive oil
- a
handful of (preferably freshly grated) Parmesan cheese (or Pecorino etc.)
- salt and pepper
Prepare:
- mortar (optional)*
- blender
- baking dish
Serve with:
- your favourite rice or
groats
Start by preheating your oven to 180°C/ 356°F.
Use slices from half the lemon and spread them evenly on the thoroughly
dried fillets.
Crush the garlic in your mortar (with a pinch of salt), add sunflower
and pumpkin seeds and mash them into a paste. Add nuts, one at a time, and
finally basil leaves.
Throw everything into the blender, along with kale and a drizzle of
olive oil. When pureed, put on top of salmon after you have set the lemon
slices aside. Sprinkle with freshly ground Parmegiano and bake for 10 minutes.
Enjoy!
*You may simply blend all the ingredients at once, you will deprive your pesto of richness and
depth of flavour, though.
0 komentarze