Bananek
01:21
Chlebek
bananowo-marchewkowy z jabłkiem
Ciężki i pożywny deser, który może stać się również świetną propozycją na nieco odmienne śniadanie. Banankiem można zajadać się cały tydzień.
Czas
przygotowania: 30 minut
Czas
pieczenia: 1,5 h
Ilość
porcji: 12
Temperatura: 175°C
Wartość
kaloryczna: 150 kcal
Składniki:
- 2 średnie bardzo dojrzałe banany
- kilka cząstek jabłek z kompotu (1
średnie)
- 1 szklanka marchewki startej na
małym oczku (2 małe)
- 1 i ½ szklanki mąki żytniej
pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki
płatków ( np. jęczmiennych pełnoziarnistych)
- 2 łyżki
mielonego lnu
- 1 szklanka
bakalii (jagód goi, orzechów pekan, brazylijskich, daktyli)
- 4 łyżki
syropu z agawy (można połowę zastąpić łyżką miodu)
Przygotuj:
- małą
keksówkę
Podaj z:
- lodami
bananowymi
Rozgrzej
piekarnik do 175°C. Rozgnieć banany i jabłka widelcem na jednolitą masę, dodaj
marchewkę, mąkę, płatki, len oraz posiekane bakalie, wszystko polej syropem z
agawy i dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie rękoma.
Formę
do keksa wysmaruj masłem, oprósz kaszą manną i przełóż masę. Piecz 1,5h, do
suchego patyczka.
Smacznego!
1 komentarze
Świetny
OdpowiedzUsuń